вівторок, 28 листопада 2017 р.

Підземний мешканець

(Зразок допису для перевірки працездатності блогу)
На узліссі чорніють купки землі. Деякі зовсім свіжі, їх насипав кріт: зайву землю з потайних ходів повигортав.
Майже все своє життя він проводить під землею, шукає черв’яків, личинок різних комах, а на поверхню виходить рідко. В лісі, на луках мені частенько траплялися такі купки, однак самого господаря зустрічати не доводилося. Мабуть, і цього разу, якби не було зі мною Миколи Лукича, я не побачив би підземного звірка.
Ми зупинилися на узліссі. Лукич прихиливсь до скривленого стовбура вільхи, я примостився поряд. Галявина перед нами як на долоні, а нас не одразу помітиш.
 – Зачекаємо трохи. Звірок повинен вилізти, свіжим повітрям подихати. Ось-ось дощі осінні підуть, тоді він і носа на галявину не вистромить.
 Тільки єгер замовк, просто перед нами раптом заворушилася земля. Спершу з’явилася мордочка з маленьким хоботком. Потім кріт виставив на показ передні короткі лапки з довгими кігтями й нарешті виліз сам. Підправив хід до нірки, підгорнув землю, постояв, принюхався, обтрусив свою чорно-буру шубку.
Звірок видався мені дуже не поворотким. «Мабуть, він тільки повзати може», – подумав я. Але раптом кріт почав бігати по галявині. Він вовтузився в опалому листі, ховався в залишений після сінокосу оберемок сіна. Далі, прихопивши кілька листочків, поліз у нору.
Кріт ще довго без відпочинку збирав на галявині листя, носив до нори сухі стебла трави.
Повертаючись із лісу до дому, Лукич спочатку мовчав, а потім заговорив:
– Ти, мабуть, помітив: кріт брав не все, що  йому під лапи потрапило. На галявину вітер наніс листя різних дерев – він у нору носив тільки дубове. В оберемку сіна звіркові найбільше сподобалися стебла материнки та конюшини. Ці трави приємно пахнуть і так само, як листя дуба, довше зберігаються менше вбирають вологи, ніж інші лісові рослини. Для підземелля кращої підстилки не знайдеш. Бачив, скільки сухого листя і трави наносив? Спальню свою утеплює. Отже, зима прийде малосніжна, холодна. А пізня осінь буде дощовою. Запитаєш, звідки такі прогнози? Пояснення просте. Раніше кріт жив на тому боці галявини. Там низина, їжі для нього більше, але коли випаде багато дощів – усе затопить вода. Тому він перебрався на нові квартири, тут невелике підвищення вода в норі не загрожує. От вам і кріт! Живе під землею, а все знає.


(За Віктором Приходьком)

1 коментар: